2015. okt 21.

Kategória tévesztés vagy kategória megtévesztés?

írta: Kókánymester
Kategória tévesztés vagy kategória megtévesztés?

Lehúzott bennünket a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Már elnézést az építőipari szlengért, de ott ezt így hívják.

autopalya.jpgEmlékezzünk csak vissza, hogy tavaly év végén (szó szerint a legvégén) még a vízcsapból is az folyt, hogy mely utak válnak fizetőssé január 1-től. Arról már nem nagyon kommunikált senki, hogy a kategóriákban milyen változások lépnek életbe.

A kommunikációról még csak annyit, hogy a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. honlapján a 2015-ös díjtáblázatot 2015. január elsején tették közzé (legalább is ekkor indexelte a google).

De, nézzük mi történt az év elején (és történik még most is).

A mezei gépjárművezető betéved, betévedt az E-matrica értékesítő helyre, és büszkén mutatja a forgalmi engedélyt az eladónak, hogy erre szeretne matricát. Az leolvassa a rendszámot és beviszi az összeomlás után újra felállt rendszerbe és kiadja a bizonylatot az áhított matricáról. Nem is sejtik sem az eladó, sem a gépjárművezető, sem az útdíj rendszer szoftvere, hogy nem jó a kategória. Aztán suhan az autó a pályán, fizetős úton, stb., és jön az útellenőrzés.

Érdekes módon a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. „kiváló” szoftvere a bevitt rendszám alapján nem, de egy fénykép alapján már tudja, mi lett volna a jó kategória.

Már röpülhet is a 15 ezres csekk. Ha rátévedünk egy másik fizetős útra, még egyszer 15-ezer, és így tovább. Na, ezt hívják lehúzásnak az építőiparban.

Mondhatnánk azt is miért nem figyelt jobban a járművezető! Miért nem tartozik kedvenc olvasmányai közé az útdíj „szolgáltató” honlapjának minden oldala, és minden nap. De mondhatnánk azt is, hogy törvénytisztelő módon megvásárolta a (mint kiderült) rossz matricát, tehát nem csalni akart, de ez már nem érdekli Útdíjfizetési „Szolgáltató” Zrt.-t.

Csak remélni tudom, hogy az így beszedett pótdíjakból fejlesztik majd a szoftverüket, és továbbképzik majd az értékesítőket!
Szerinted?

Szólj hozzá

lehúzás útdíj E-matrica