2015. dec 21.

Újra lesz ingyen ebéd?

írta: Kókánymester
Újra lesz ingyen ebéd?

ledobta.jpg25 éves futamidejű lakásépítési hitel 3 %-os kamatra? Volt már ilyen kedvezmény az ifjú házasoknak?

Igen, én emlékszem rá! Igaz, még az átkosban. Aztán jött az áhított rendszerváltás.
1990-ben a 1989 előtt felvett hitelek kamatát (Világbanki sugallatra) a hatalmon lévő politikai elit egyoldalú szerződésmódosítással felemelte.

Még azt sem tudták kiszámolni, mennyivel emelkednek a havi törlesztő részletek, de addig is az adósoknak havonta plusz 1500 Ft-ot kellett befizetniük. Ez azt jelentette, hogy az 3 600 Ft-os havi fizetésem mellett, a meglévő 1 350 Ft. havi törlesztőmön felül, még 1 500 Ft-ot kellett befizetnem.

De, hogyan működtek ezek a kedvezményes hitellel támogatott lakás, családi házépítések.

A szocpol, és a hitel szűken elég volt az építőanyagok megvásárlására (1986-87-t írunk). Az építkezést családi összefogással, segítséggel végeztük, úgy a szakmunkát, mint a segédmunkát. Gyakorlatilag orrvérzésig dolgoztunk, és a segítséget még vissza is illett adni, amikor az ismerős, a rokon építkezett.

Naná, hogy reklamált a melós az egyoldalú kamatemelés miatt. Emlékszem, az akkori Politikai Elit arrogánsan azt mondta: Tudomásul kell venni mindenkinek, hogy megszűnt az ingyen ebéd.

Vajon, ha újra hatalomra kerülnek, és a szociális támogatásokat újra külföldi pénzügyi hatalmasságok határozzák meg: Megint megszűnik az ingyen ebéd?

Csak remélni tudom, hogy még egy ilyen galádságot nem lehet ebben az országban megtenni. Azt viszont gyanítom, hogy ez még nem számít lefutott meccsnek a régi elvtárs-urak részéről.

Meglátjuk.

Szólj hozzá

ingyen ebéd kedvezményes hitel